Årets första Spår

Jag hittade mig mark att spåra på igår. Men det var inte mkt mark. Det var en rak lång plätt med mark som var bart, så spåret vart där med en apport i slutet. Nåja inte riktigt där vart utan det vart med 3 vinklar oxå ute i snön. Maia spårade jätte bra,  hon tog upp spåret kanon bra, och vinklarna jobbade hon jätte bra i.  Det ända vi hade bekymmer med det var att hon inte ville ta apporten, hon kände den men hon hade absolut ingen lust att  leta den bland allt ris, hon ville hellre fortsätta att spåra. Tanken med detta spår var att jag ville att hon skulle spåra och det gjorde hon. För vi har haft såna bekymmer förra säsongen med spåret. Så ja var jätte nöjde med henne ändå, vi får jobba med pinnarna på sidan om spåret ist.

/Ida

Torsdag

Jag var på återbesök på Djursjukhuset i Gammelstan i Tisdags med Maia. Pga. att hon har sånt konstigt flås när vi motionerar  hårt, det beror ju på att det har påverkat halsen då Ärga bet henne. Så nu nästa vecka på tisdag så ska vi tillbaka till gammelstan och där ska dom gå in med en kamera och kolla hur det ser ut i lilla kelpiehalsen. Ursh vad jobbigt det är med sånt här.  Nåja sånt här få man stå ut med när man har dessa typer av tikar, och det tråkiga med det hela är ju att jag inte kan ha dom levandes tillsammans längre, så Ärga bor just nu i Överkalix hos mamma och pappa.
Lite roligare grejer då. Vi var och tränade på Happisborna på allmänträningen igår, alltid lika roligt att få träffa nytt folk. Maia gick jätte bra, ställande under gång funkar klokrent nu, iaf när husse står och kikar så hon stannar. Gjorde en platsliggning utom syn håll oxå, inga problem hade vi, men då stog ju husse och kollade där oxå, klart att hon inte då vågar resa sig. 
Husses apportering med Zelda funkar jätte bra nu. Han har nu kunnat börja lägga ut flera apporter och kan visa henne vilken hon ska ta.

Är ledig idag. så nu ska vi åka och leta lite bara marker så vi kan lägga lite spår :)

Hade bra

/Ida

Bevakningsträning

Äntligen har vi nu börjat komma igång med bevakningsträningen. Har varit i Kalix både igår och idag och för att träna bevakning med Maia. Jag tränar nämligen med Kalix BHK, så vi pendlar dit för att träna. Vi jobbar än sålänge med lujdmarkeringar.
Vi band upp hundarna i en bastjänst. Körde sen stillastående bevakning, Figgen kom från vänster, men Maia markerade skarpt åt höger hon hörde något mkt. intressant ifrån höger hon låste sig riktigt och vi vet inte vad det var. För att hjälpa henne så hon skulle ta rätt så riktade jag mig själv mot vänster sida av skogen och då tog hon upp ljudet från figgen, och visade skarpt att "vi ska ditåt morsan och kampa med figgen". Körde sen en till ljudmarkering på henne,  patrullerade en bit med henne då, och hon tog upp ludet snabbt och visade att där är det.
Söndagens träning bestod av samma sak. Vi började patrullera, Maia var hel laddad, hon ställde sig på bakbena för att kolla vart figgen var, jobbade super fint på stigen genom att kolla av, stanna och lyssna, markerade spår från dom som gått före, for in mot skogen för att se, lyssna och lukta om det var något där. När hon väl hörde figgen så for hon snabbt in mot skogen och bestämd var hon i markeringen. Jobbade sen fint ut till figgen, när hon tappade honom så stannade hon lyssnade och fortsatte ut till figgen. 
Måste ju berätta oxå att vi har haft en varm vårhelg här oxå med hela +11 grade och sol, nu smälter snön bort fort här :)

image23

Maia måste svalka magen i vårvärmen, här under en promenad tur.

Hade bra

/Ida

Trängspass

Var och körde lite lydnad med Maia igår. Det gick hyfsat bra,  jag tyckte att hon gick ner sig på fria följet, så jag körde korta intesiva små pass med massor med motivation, och då kom hon igång och började trippa på tårna.
Sen körde jag rutan med henne, det gick sådär vi fick backa ett par steg och köra om från början, med lek och bus i mitten av rutan, och sen så skickade jag in henne och hon stannade i mitten där vi hade haft skoj och då fick hon min gamla strumpa som belöning, och dom älskar hon :)
Maia har tendensen att gå för många steg i ställande under gång. Jag har oftat 0a ställandet, förutom en gång och där fick jag en 5 a, ha ha. Jag har alldrig haft lust att ta tag i den biten, men nu så har jag börjat. Jag har märkt att det räcker och jag har ett kraftigare kommando STÅ, istället för mitt mjuka stå. Det var effektivt hon stannade på en gång. Men då får jag väll säkerligen avdrag för att jag använder det, men men det är små smällar man får ta, och hon stannar ju då.

Hjälpte husse med apporteringen med Zelda. Hon har kommit till det stadiet att hon kan inte ta apporten om man inte håller den. Men nu fick jag henne att gripa den trots att inte jag höll handen där, det funkade med massor med beröm och att hon kände att detta var skit skoj, det bästa jag någonsin har gjort i mitt liv :) 

Ha en trevlig dag i solens sken, själv ska jag jobba hela dagen.

/Ida

Påsk Helgen.

Då var påsken över skönt är ju det eftersom man bara går upp i vikt av all go mat och godis som man stoppar i sig :).  Ha ha man får ju skylla sig själv att man är en gottegris :). Har jobbat hela påsken så det har inte hänt något spännande hos oss i helgen.
Har tränat Maia på rutan i helgen, och det funkar bra nu, hon förstår att hon nu ska in i rutan och stanna i mitten för där får hon belöning.
I söndags efter jag slutat jobbat så åkte vi till Piteå till min syster och hennes Fam. Jag vart helt chokad när vi kom dit, DET VAR JU NÄSTAN HELT BART PÅ  ÅKRARNA,  helt otroligt. Attans att jag inte tog med Maias spårgrejer så vi hade kunnat träna lite spår.  Vi var och grillade korv på isen igår och det var så mysigt och sånt härligt väder ute.  Sen till middag så gjorde min kära syster en sån god middag med fläskfile och potatis gratäng.
Efter det att vi hade varit där så blev jag så himla sugen på att flytta tillbaka dit (som vanligt), tänk vad roligt att kunna ha så bra möjligheter att kunna börja spårträna, vi behöver verkligen jobba med den biten.

Lite bilder


 " åå finns de nå smaskigt i väskan"


"Ok jag ska försöka stå stilla"


" Min Vante"/Ida

Skärtorsdag

image20

Glad Påsk till er alla....

Dagen som varit

Har varit i luleå hela dagen idag på foder utbildning med Granngådern. Vi ska ta in ett nytt foder till granngården nämligen Hills. Så idag har vi fått massor med super bra information om de fodret.
Sen när jag kom hem, så har jag och husse varit och kört lite lydnad på skolan i Karungi. Maia var laddad som tusan, har inte sett henne så taggad på skit länge, men de kanske beror på att hon har fått vila från lydnaden i nästan 2 månader pga sjukskrivning. Men nu är vi tillbaka med träningen igen och börjar ladda förfullt, har ett 1 a pris kvar att ta med henne i ettan, sen har vi LP1.  
Har börjat köra in 2ans moment med henne, rutan funkar bra, inga konstigheter alls har hon att förstå att hon ska in i rutan för då får man godis eller en jätte rolig leksak, nu ska jag börja träna in på att man måste stå stilla där oxå, och hon har lite svårt med de, hon tar gärna ett steg eller två, och ibland kan hon hinna med 3.  Nåja sånt får vi finslipa på.


image17

En promenad bild på stjärnan


Har varit i Överkalix....

Hos mamma och pappa.
Var och åkte skidor i lördags med Ärga och Zelda, Hade Maia springande framför. Men lilla Vorstehn Zelda vill inte dra, hon springer hellre bredvid mig, vet inte hur jag ska gå till väga, har testa alla möjliga sätt att få henne att vela dra men inget av de sätten hjälper. De enda jag inte har provat är att ha någon annan på skidor framför som lockar henne. Får ta och testa det. Nåväl den turen slutade med Zelda och Maia fick springa lös, eftersom zelda inte ville dra.  Men ärga är så himla duktig på att dra vilken kämpe hon är.
På söndag tog jag en ny  tur på skidorna, hade Ärga och en hane som heter Jebas Orvar med mig. Det var första gången han fick prova på att dra, och det funkade helt ok,  efter det att han trasslat in sig i linan några gånger, och när han styrde och ville springa åt något helt annat håll. Dessa hundar dom är ju roliga.
Var sen och promenerade med Maia, Zelda, Ninja och Phira. Hade så klart med mig Kameran.Maia har hittat nått, Phira vill oxå undersöka vad det kan vara.


Zelda kommer skuttande.


Lill hjärtat mitt


Jebas Ninja


Jebas Phira


Jebas Phira

RSS 2.0