Skidåkning och grillning

Idag har vi varit uppe på lappberget, Jag, Micke och Philp och Micke's syster Maria m. fam.  Jag har varit och åkt skidor med Ärga och Maia medans de andra har roat sig i slalombacken som inte var igång så ist. så åkte de madrass och pulka. Jag åkte 6 km med Ärga 2x3 km. Vi fick sällskap efter andra svängen, Micke hade tagit ut Plexus och han gick upp och ställde sig på halva slalombacken, Plexus fick syn på mig och Ärga vi var efter skidspåret och efter ca 1 km hörde jag att det var en hund bakom oss och där kom Plexus springades han ville hellre springa med Matte och mamma Ärga, jag tänkte då att jag bara skulle åka 1,5 km svängen, men kände att nä nå har jag ork till att åka 3an ett varv till och då får ju Plexus extra mycket motion, så han sprang bakom oss då, lite små slött. Ärga drog på bra idag, mycket bättre än vad hon har gjort tidigare.
Jag var sen och åkte 1,5 km svängen med Maia, hon drog inte lika mycket som hon brukar göra kanske det kan bero på att hon fick gå på ganska hårt igår tack vare Quila. Så jag tänkte att vi kör bara 1,5 an idag. Så idag har jag då åkt 7,5 km med hundarna, helt jäkla slut har jag varit efteråt. Kan ju bero på att jag har tidigare haft lite längre vilo paoser efter svängarna jag varit. Sen har jag kört ganska hårt med kroppen idag och det har jag inte gjort tidigare.
Sen när jag hade varit och åkt så grillade vi korv i kåtan och drack varm oboy, gott :)//IdaMattes hund

Såna finns det och jag vet en speciell som är det  Jebas Quila, hon är helt besatt av sin matte Zandra. Jag, Zandra och Petra med fam. har varit till Lappberget idag. Jag och Petra var och åkte skidor, Petra tog Hampus och jag tog Maia och Quila för att åka med och det ångrar jag ju skarpt att jag gjorde. I starten så sa jag till Zandra att "gå iväg och sätt dig i bilen eller nåt" för att jag skulle få med mig hunden över huvud taget. Efter många små strider så fick jag med henne, Petra och Hampus hade kommit sig iväg, sen när vi skulle åka om dem så krockar Hampus och Quila med varandra eftersom att Quila springer in i Hampus. Nå väl då åker vi förbi dem och sen i 3ans uppförsbacke så börjar hon gå fot, Maia sliter som tusan framåt och Quila bakåt, när vi tagit oss upp för den hemska uppförs baken så börjar hon trippa sig framåt, de går inte så fort för hon men det går framåt iaf. Sen efter ca 1 km, så stannar hon näst intill och ska ur selen med våld, ja ja  vi är snart i "mål" tänkt jag och bet ihop för att inte bli arg, Maia kämpar på som tusan och vill framåt och bakom sig så har hon nästan 90 kg vikt, en på skidor som vill fram och en som inte vill gå över huvud taget. Sen har hon ju skullat gena i alla små avfarter som man kan gena i, tycker mest synd om lill stackars kelpien som inget hellre  vill en att springa järnet frammåt  men hon har en Jebas hund med sig, ha ha. Nå väl när vi väl var framme så fick hon ju äntligen gå till sin mamma Zandra, vi tog oss runt 3 km's rundan med en mammig hund. Efter de så for jag och Maia 1,5 km rundan utan Quila, och det gick betydligt mycket lättare. Så idag så har vi åkt 4,5 km.
De andra hundarna var jag på en härlig morgonpromenad med vi gick ca 4 km, och Plexus och Sixten dampade på som vanligt, Plexus har kommit på nått slags trick det är när han tar tag i Sixtens halsband och vrider om lite så lägger sig Sixten helt sjukt ser det ut . Mamma Ärga försökter gå mellan dem och styra upp dem hon lyckas ibland mend dom är som nå vilda tonåringar tillsammmans så de är inte så lätt för henne.....


Här är "damppojkarna" och mamma Ärga som försöker styra upp dem


Mattes hund Jebas Quila

//Ida


Lite allt möjligt

Det var några dagar sedan jag uppdaterade denna sida, men jag har inte idast uppdatera den helt enkel. Det vi har pysslat med de senaste dagarna är motionering av hundar, jag har varit och promenerat och åkt skidor. Idag har jag varit och åkt här hemma kring Nybyn. Har åkt en runda som är ca 3 km lång, det är i skogen och efter isen en jätte mysig runda är det brukar även vara och promenera den svängen. Jag åkte två vändor med Ärga och så hade jag Plexus springandes lös, Plexus tycker inte det här med att dra är riktigt hans grej, så det är därför han får springa lös. Ärga tycker jag har börjat dra lite sämre, förra året var hon mycket bättre på att dra, men det är klart vi har nu bara varit och åkt 3 ggr, man kanske måste ge det mer än så. Eller så kanske jag måste börja köra ett foder som det är lite mer energi i, men damen är inte mager tycker jag, nå jag år utvärdera och se här framöver vad de kan vara.  Maia är piggare än vanligt hon drar då som bara den, helt galen är hon efter spåren kul som attans är det att åka med henne. Sixten tycker inte det är lika kul att springa med men det är sånt man får leva med om man är en lat schäferpojk. 
Jag var till ridhuset igår och tränade lydnad med Maia, det gick bra tyckte jag. Vi körde rutan, ink. m. ställande och läggande, metallapportering, hopp apport och fjärren. Jag kände mig väldigt nöjd med det lill kelpien hade presterat. Det var inte så mycket folk som var och tränade heller så det fanns gott om utrymme för att köra hela moment och för att kunna "dampa" med Maia, utan att måsta krocka och ta hänsyn till andra.


Ärga

//Ida

Thailand20 februari åker jag och Micke till Thailand. Vi ska till Phuket och vi ska bo i en del som heter Karon Beach. Vi kommer att vara borta i 2 veckor, jätte kul och spännande. Så medans ni andra fryser här och få stå ut med all snö så kommer jag och härja runt i Phuket. Har inte ännu kommit på hur jag ska göra med hundarna, men det löser nog sig. Får väll dumpa dom på Jebas, så Maia får fostra bortskämda Thea ;)

Idag har jag varit jätte duktigt på att Åka skidor, har varit i Lappberget och Åkt 7,5 km, nå det vart inte lika långt som igår för att inte Maia orkade, jag skyller på hunden, men så var fallet. Jag åkte 3x2 med Ärga, andra varvet jag for så hade jag Maia springandes lös framför Ärga och hon älskar att få göra det hon springer järnet helt vild blir hon. Sen när jag for 1,5 an med henne så var hon inte lika pigg men vi tog oss runt, det var därför jag inte for nå längre. Ärga var lite loj idag tyckte jag, hon var inte alls lika pigg på att dra som hon brukar, kan ju bero på att vi var och åkte igår. Så jag har fått jobba hårt i backarna när inte hundarna har varit så pigga på att dra. Så jag känner mig lite mör i kroppen och värre kommer det väll att vara imorgon.....

//Ida

Skidåkning

Idag har jag tagit tag i det som jag länge skullat göra enda sen snön kom och det är ett bra tag sen. Det jag pratar om är att jag äntligen har varit och åkt skidor på lappberget. Jag och Petra har varit och åkt, hon med sin lushund Phira och jag med endel av min maffia. Jag åkte först med Ärga 3an, tungt som attans var det men jag tog mig runt, sen tänkte jag att jag skulle fara 1,5 med henne, men sen när jag skulle svänga av mot det spåret så tänkte nä vad tusan jag far efter 3 an igen, tungt som tusan igen vart det men så himla skönt  att jag hade gjort det. Sen var det Maia's tur att få komma sig ut, med henne åkte jag 2x1,5, lätt som tusan kändes det ut att vara jämfört med 3 an. Så jag åkte 9km idag, känner mig väldigt duktig, för att vara desutom första gången denna säsong som jag stog på skidorna. Lill kelpien var jätte duktig på att dra, förra året var hon inte alls lika pigg på att dra, Sixten fick springa lös och han lunkade bakom oss, den lata jäkeln. Plexus fick följa med Micke och åka lastbil idag, skönt då har man en hund mindre att aktivera.
Igår hade vi träning i ridhuset, det gick lite sisådär med allt igår. Jag var inte alls riktigt på nå humör och träna och såklart så känner ju Maia av det med en gång. Så när jag är på det humört så ska vi inte träna över huvud taget, för då blir allt bara fel mellan mig och Maia.
Vi har ett Lodjur som springer kring gårdarna här i Nybyn, läskigt som tusan tycker jag. Förrra veckan så var den på svärmor och svärfars gård och igår så var den på en kompis gård. Väldigt Väldigt obehagligt. Igår kväll så stängde jag in Sixten och Ärga i deras hundhus så dom inte ska ha någon möjlighet att gå ut i hagen. Tänkte att i fall Lodjuret skulle få för sig att komma hit och tugga på dom, man ska aldrig vara säker.  Nu törs man då inte gå ut på nå kvällspromenader med nå lösa hundar. För får hundarna syn på den och inte jag ser det så kan det sluta väldigt illa för dem.....


Plexus och Maia

//Ida

Dagen som varit

Det har varit en helt underbar dag idag, -6 grader och lite blåsigt. Började dagen med att fara på en sparktur med Sixten och Ärga. Åkte runt skogsmrkerna här omkring Nybyn med Ärga och sen efter isen på väg tillbaka, det var väll en tur på ca 3-4 km, skit kul var det det kändes nästan som att köra släde ;). Sixten hängde med tempot i början men sen så ides han inte hålla samma samma fart som Ärga så det slutade med att han halkade efter ganska så rejält, han inte så himla pigg på att röra på sig, tycker mer om att ta det lite fiesta på promenaderna ;).
Jag och Micke har varit och promenerat med Maia och Plexus, Plexus fick dra däck och han var inte alls nöjd över att måsta göra det. Maia hade värre damp under promenaden, hon hade bara allmänt väldigt mycke spring i små smal kelpiebena. Hon lyckades oxå få syn på en hare som hon sprang efter en bit innan jag kallade in henne. Hon lät ut som en stövare när hon for efter haren, hon stor tjöt, haha....//Ida

SIXTEN


GRATTIS SIXTEN PÅ 1 års dagen


KALLT

Jag är så less på att det ska vara kallt! Vad tusan ska man hitta på idag då? När det är så här kallt som idag -25 så är man inte så sugen på att hitta på nå utomhus aktivitet med sina djur. Får ha lite hjärngymnastik med dom inohus, och sen hoppas man på att det vänder till ikväll så att man kan vara ute. För just nu medans man är arbetslös så är det tur att man har hundarna som kan sysslesätta en annars så skulle ja bli gråhårig och tok deppig för att jag inte skulle ha nå att göra. Men snart så vänder det för jag har kommit med på en utb. som ett företag ska starta här så efter den så hoppas jag att det leder till ett seriöst jobb :)Maia

/Ida

Ny design


Har varit så himla less designen jag har haft på bloggen min. Tänkte att nu ska jag ta mig tid och fixa lite i den. Så här vart resultatet, väldigt enkelt. På morgon efter att jag hade skjutsat Philip till lekis så var jag ut med alla hundar och promenerade efter älven, jag hade först Maia i koppel medans Ärga sprang lös och drog däck med de andra, sen påvägen tillbaka så hade jag Ärga i koppel så fick Maia springa lös och dra däck med de andra. Jag vågar som sagt inte ha dessa damer tillsammans, för det kan sluta så himla olyckligt. Det "grinade" jätte illa när jag var och gick efter isen, det var -14 här hemma på gården och när jag kom ut på isen så kändes det som att det var - 30 grader. Men det var nog bara jag som frös, hundarna hade då inga problem, tänkte främst på Maia för hon brukar vara lite små frusen av sig ;)
I kväll så ska vi ha årets första styrelsemöte med klubben, få se om vi ska fatta några spännande beslut.

Maia och Plexus


Lydnadsträning

Fy tusan vad kul det var att vara och köra lydnad med Maia igår i ridhuset! Vi tränade Rutan med ca 20 m avstånd, att hon skulle lägga sig där och att jag sen kunde kalla in henne. De gick super bra, precis som att hon inte hade gjort annat förr. Vi tränade även vittrings och det gick oxå bra, de går frammåt där, jag behöver bara lägga nu "min pinne" ca 0,5 m ifrån det andra pinnarna som retning, och sen kan jag snabbt börja över gå till att lägga den pinnen bland resten av pinnarna. Vi tränade även fjärren igår och det gick bra nu är vi på den nivån att jag står ca 1 m framför henne och dirrigerar henne från ligg till stå och sen från stå tll sitt och från sitt till ligg. Det vi jobbade på igår var att när hon skulle sätta sig så skulle hon inte flytta baken fram, och det lyckades vi med, med hjälp av klickern. Vi körde även metallapporteringen igår, Maia har tyckt att den har varit lite obehaglig, men igår fick jag ändrat på det.
Jag hade även med Sixten i ridhuset igår och vi tränade linförighet och inkallning. Det var en hel del hundar i ridhuset igår, och det bekymmrade inte Sixten alls, trodde att han skulle vara lite mer nyfiken än vad han var eftersom att inte har varit i en där miljön förut.


Här kommer lite bilder från när vi var ute igår


 Plexus och MaiaPlexus och SixtenÄrga, Sixten och PlexusMaiaÄrga och PlexusMaia i RutanPetra tränar apportering med Phira

/Ida

Friskluft

Det har varit så härligt ute idag, minus 2 grader, så himla skönt när det blir varmare ute har varit så jädrans less på att det ska vara konstant minus 30 grader ute!!! Har varit ute med hundarna idag. Var först och promenerade 1 timmes runda med Sixten, Maia och Plexus, den rundan är ut på isen och sen upp i skogen och så hem, jätte fin och bra promenad sträcka är det, jag brukar även åka skidor efter den sträckan, men då går det lite fortare iaf när jag åker med Ärga ;). Sixten har attackerat Plexus som vanligt idag, och när jag säger åt han att sluta ja då går Plexus till attack på Sixten, dom leker nämligen så och det är lite halv våldsmat, och Sixten låter som ett Leijon.
Jag och Micke varit och promerat till Svärmor och Svärfar efter isen med Ärga och Plexus, nu var det inte samma fart på Plexus som tidigare, och han törs absolut inte gå ann och busa med Ärga som med Sixten, för han vet att det kan sluta lite tråkigt för han då. Sixten stor tjöt när vi for, man hörde han ända till Svärmor och Svärfar, och det är nästan 1 km dit, han ville oxå följa med talade han högt och tydligt om för oss....Det vad vad vi har pysslat med idag, nu ska vi iväg och äta palt hos morsan och dom, hamnar väll i paltkoma efteråt, de gör jag alltid.....


Plexus


Sixten och Ärga


"Lillkelpien"

/Ida

Tekninken finns nu även i plåtsjulet

Det är ju nu så att vi nämligen har införskaffat oss en dator :). Det är en jätte stor och fin lap top.....NOg om de kan berätta lite om vad vi har  sysslat med sen jul och det är inte mkt. Vi har ätit mat och umgåts med familjer till höger och vänster som man gör kring juletider. Hundarna har fått olika typer av motion, promenader, kört med spark med Ärga eftersom det är hon som endast är intresserad av att dra, sen har det blivit en heldel "däckdragning", jag har ett mcdäck kopplat bakom hundarna som dom får dra, mkt. bra motion för dom. Sen har det ju varit så jädrans kallt den senaste tiden så man inte har kunnat vara ute, eller de kan man väll men man har ju inte haft någon som helst lust. Sen har jag varit jätte risig de senaste veckorna eftersom jag har varit jätte förkyld, så hundarna har fått vila hen hel del oxå. När man har tagit ute dem efter lång vilan så har dom haft tokdmap.......


En av raketerna som vi hade


Maia och Philip. 


Ärga drar däck

/Ida

RSS 2.0